top of page
  • annaemeleva84

ПАЛОМНИЦЬКА ПОЇЗДКА УЧНІВ НЕДІЛЬНОЇ ШКОЛИ НА ЗАПОРІЖЖЯ

Оновлено: 24 лип. 2019 р.


Вже традиційно навчальний рік у недільній школі при Свято-Покровському храмі завершується паломницькою поїздкою учнів по святим місцям України. З благословення протоієрея Василя Яводчака, настоятеля Свято-Покровського храму смт Широке, паломницька група вирушила 1 липня 2017 року до Свято-Покровського архієрейського собору, Свято-Андріївського кафедрального собору м. Запоріжжя та здійснила екскурсійну поїздку до колиски козацтва – о. Хортиця.

Група з 50 осіб, в яку входили викладачі та діти недільної школи з батьками, вирушила в подорож рано вранці. Екскурсія розпочалася з Свято-Покровського собору, який був освячений 14 жовтня 2007 року на свято Покрови Пресвятої Богородиці та Дня Запорізького козацтва. Собор являє собою 53-метровий храм, відновлений за архівними даними.

Згодом паломницька група вирушила до Свято-Андріївського кафедрального собору, зведеного у 2001 році до 2000-річчя Різдва Христового. Паломники мали можливість приклонитися до святинь та дізнатися про історію собору, який зведено на честь апостола Андрія Первозваного.

Продовжилася подорож екскурсійною поїздкою до найбільшого острова на Дніпрі, унікального природного та історичного комплексу – Національного заповідника Хортиця. Природа острова вражала своєю красою. Але найбільш цікавою була Хортиця саме з історичної позиції, адже її історія овіяна легендами далекого минулого. Батьки та діти із цікавістю слухали екскурсовода, милувалися краєвидами одного із семи чудес України та відвідали фортифікаційне козацьке укріплення «Запорізьку Січ».

Відомо, що православна віра була характерною рисою духовного життя козацтва, тому Запорозьку Січ ще називали «Християнською козацькою республікою». З давніх-давен Богородиця є покровителькою українського козацтва тому і святкування Дня українського козацтва збігається зі святом Покрови Пресвятої Богородиці.

За сприяння депутата Широківської районної ради Ведміцького Віктора Анатолійовича, діти відвідали «Виступ Січових козаків», під час якого дізналися багато цікавого про відважних воїнів, які захищали свою рідну землю. Мали можливість наочно побачити унікальну козацьку зброю, історія якої налічує сотні років. Дізналися про призначення елементів екіпіровки і озброєння, які використовують козаки в бою, і побачили їх застосування на практиці. Рукопашні сутички, баталії на шаблях, стрільба з лука верхи на коні, все це і багато іншого вражало протягом виступу. Діти із захопленням поринули в атмосферу культури, побуту і традицій запорозьких козаків, здійснили справжню подорож у славне минуле наших легендарних предків. На завершення дітей пригостили солодощами та морозивом.

Подорож у часі надовго залишиться у пам’яті і стане ще одним надбанням, яке збагатить духовно-культурну скарбничку кожного. Дорогою додому в автобусі панувала атмосфера піднесеного настрою. Стомлені фізично, але задоволені діти охоче наспівували пісні та висловлювали бажання ще раз повернутись у ті місцини де побували.

Висловлюємо вдячність всім, хто долучився до організації поїздки і тим хто охоче поїхав!

Педагогічний колектив недільної школи



9 переглядів0 коментарів

Останні пости

Дивитися всі
bottom of page